Met deze tips wordt een bezoek aan de dierenarts stressvrij.

Stress bij honden – zo ga je relaxed naar de dierenarts

In dit artikel geef ik je 3 tips om te zorgen dat jij en je hond in het vervolg relaxed naar de dierenarts kunnen gaan. Hierdoor weet je waar je op kunt letten en wordt een consult een fluitje van een cent. Wil je na het lezen van dit artikel nóg meer tips over stress bij honden, download dan mijn gratis e-book over dit onderwerp.

Weet je hond in de auto bij de afslag dierenarts precies hoe laat het is? Blijft hij voor de drempel stilstaan en weigert hij naar binnen te gaan? Of weet hij niet hoe snel hij weer naar buiten moet sprinten na het consult? Je wordt zelf al gestrest als je weet dat je hond een afspraak heeft bij de dierenarts.  Heel veel honden vertonen tekenen van stress als ze in een dierenartspraktijk zijn. Gelukkig zijn er manieren om hier iets aan te doen. Hier geef ik 3 tips:

   1. Vraag aan de dierenarts of je hond eerst even los de behandelruimte mag verkennen voordat hij op de behandeltafel gaat. Dit geeft ze de gelegenheid om te wennen aan een ruimte en om alle geuren die ze tegenkomen te inspecteren. Het is voor een hond onnatuurlijk om een vreemde ruimte binnen te gaan waar ze geen mogelijkheid krijgen om te snuffelen.

   2. Sluit altijd positief af voordat hij van de tafel gaat of de ruimte uit gaat. Dus na een aai of een snoepje. Beloon het gewenste gedrag, zodat hij de positieve link legt met de ruimte en de situatie.

   3. Probeer de ruimte zo rustig mogelijk te houden. Neem niet meer mensen mee dan nodig is. Je hond neemt alle prikkels in zich en zal hierop reageren. Dit doen ze van nature en is nauwelijks te onderdrukken. In een rustige ruimte kun je zelf ook beter ontspannen blijven. Dit geldt ook voor honden.

Let goed op de subtiele signalen

Niet alleen honden die grommen of bijten hebben last van stress bij de dierenarts. Honden geven veel subtiele signalen om aan te geven dat ze een situatie spannend vinden. Door bij geringe mate van stress je eigen houding aan te passen, kun je de spanning bij de hond al drastisch verminderen. In mijn e-book leg ik je precies uit wat deze stress-signalen zijn en wat ze betekenen.

Als je mijn tips toepast kun je ervoor zorgen dat je de controle weer terug krijgt en de volgende keren meer ontspannen een dierenartspraktijk binnen gaat. Pas deze tips toe vanaf dat je hond een pup is, dan voorkom je veel onnodige stress op volwassen leeftijd. Voorkomen is beter dan genezen!

Ik vind het belangrijk dat een behandeling zo rustig mogelijk verloopt en niet méér spanning oplevert dan nodig is. Dat is voor zowel hond, baas als dierenarts wel zo prettig.

Nog meer tips in mijn e-book

Om te zorgen dat honden en baasjes zo ontspannen mogelijk naar een afspraak met de dierenarts kunnen gaan heb ik een GRATIS e-book met nóg meer tips geschreven.

4 reacties op “Stress bij honden – zo ga je relaxed naar de dierenarts”

 1. Dankjewel voor dit artikel over stress tegengaan bij het dierenartsenbezoek. Ik kan me voorstellen dat het voor de hond prettig is om eerst op z’n gemak de behandelruimte te verkennen. Snuffelen lijkt geruststellend te werken.

 2. Onze herdershond weigerde op de behandeltafel te gaan liggen. De dierenarts moest hem laatst noodgedwongen onder de tafel onderzoeken. Dat laat hij gelukkig wel toe. Ook in de wachtkamer gaat hij er meteen bij liggen en kijkt niet op of om totdat we aan de beurt zijn.

  1. Susanne Walstock

   Dankjewel voor je reactie, Ivan. Gelukkig laat hij het inderdaad wel toe dat hij onderzocht wordt. Ook al is het niet op de behandeltafel. Heb je mijn e-book al gelezen met 20 tips? Wellicht is dat nuttig voor jou om te werken aan een dierenartsbezoek dat nog relaxter gaat. Misschien zelfs met gemak op de tafel? Je kunt het onderaan het blogartikel aanvragen.

 3. Bedankt voor het delen van dit artikel over stress bij honden. Mijn hond vindt het ook verschrikkelijk om naar de dierenarts te gaan en merkt meteen wanneer het zover is. Ik ga de volgende keer ook even vragen hoe ik mijn hond het beste op een bezoek kan voorbereiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *