hond in de winter

Sneeuwmonster of koukleum?

Is jouw hond dol op de winter en winters weer? Een sneeuwmonster die het liefst door de sneeuw racet, of een echte koukleum? 

Zoals je op de foto ziet geniet Luca heerlijk van het zonnetje in de sneeuw. 

Waar moet je specifiek op letten bij je hond in de winter?

De gevaren van zout en sneeuw

Wanneer het zo koud is, dat er gestrooid wordt op straat, is het slim om de poten van je hond te beschermen. Honden kunnen van het zout kloven krijgen in hun voetzooltjes. Het beste kun je de poten insmeren met potenwax. Een van mijn favorieten is Vetramil paw wax op basis van honing. 

Ook kan het heel gevaarlijk zijn als je hond het zout binnenkrijgt wanneer hij aan zijn poten likt. Dit kan voor een zoutintoxicatie zorgen, wat een dodelijke afloop kan hebben. Dit irriteert de maag en darmen, waardoor een hond kan gaan braken en diarree krijgt. Ook klachten als sufheid, spiertrillingen of toevallen kunnen optreden. Wanneer je vermoedt dat je hond een zoutvergiftiging heeft, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Laat je hond niet teveel sneeuw eten. Sommige honden kunnen er geen genoeg van krijgen om sneeuwballen te vangen en eten ze vervolgens ook op. Maar het is niet zonder risico. Honden kunnen er van gaan braken, diarree en buikpijn krijgen.

De ene hond kan beter tegen de kou dan de ander, dus kijk goed naar je hond wat hij prettig vindt. Als het nodig is, kun je je hond een jasje aan doen. In de link hieronder vind je allerlei verschillende modellen in meerder maten. 

Schoonmaken

Wanneer je er na het wandelen door weer en wind iets modderiger uit ziet dan je zou willen, is het fijn als je hem weer lekker schoon krijgt. Ook is het belangrijk om strooizout weer van de poten af te spoelen. Zodat hij dit niet binnen kan krijgen.

Een handige gadget die je kan helpen om de poten schoon te krijgen is een potenreiniger. Een briljante uitvinding. Dan hoef je niet je hond helemaal te wassen, en je hebt minder handdoeken nodig om hem weer schoon te krijgen. 

Wanneer alleen de poten schoonmaken niet genoeg is, dan kan een complete wasbeurt geen kwaad. Als je wil weten wat mijn favoriete shampoo is, op natuurlijke basis: klik dan hieronder. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar. 

Vergeet niet om samen te genieten, ook in de winter. Dus wissel lekker wandelen in de kou af met lekker binnen opwarmen, al dan niet onder een dekentje en een kopje thee. Voor jezelf dan.

Heb je al naar mijn podcast kanaal geluisterd? In de afleveringen deel ik nog meer topics met je op het gebied van hondengezondheid en gedrag. Je vindt de podcast hier: https://www.susannewalstock.nl/podcast/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *