hond met vuurwerkangst, angstige chihuahua ligt onder een deken

Hoe help je je hond met vuurwerkangst?

De dagen worden steeds korter, het einde van het jaar nadert. Voor een hond met vuurwerkangst komen er weer een aantal stressvolle weken aan. Eerst met af en toe geknal, dat zich daarna opbouwt met als hoogtepunt oudejaarsavond. Hoe help je je hond met vuurwerkangst?

Oud en nieuw doorbrengen in een hutje op de hei zou voor veel van deze honden de ultieme oplossing zijn. Maar logischerwijs is dat niet altijd haalbaar. Dan zijn er zeker wel een aantal dingen die je kunt doen. Hieronder geef ik je een aantal tips. 

Elke verbetering is mooi meegenomen. Een hond die panisch is voor vuurwerk, zal niet snel weer super relaxed oud en nieuw ingaan. Als het maar voor zowel hond als eigenaar acceptabel is, dan is er al veel winst behaald in mijn ogen. Stel realistische verwachtingen, maar verwacht zeker dat het beter kan worden. 

  1. Begin op tijd met actie ondernemen. De laatste week van het jaar is het lastig om nog resultaat te behalen.
  2. Laat je hond een thundershirt dragen. Dit is een speciaal t-shirt voor honden dat extra druk geeft, waardoor de meeste honden meer ontspannen. Gebruik het shirt in de weken voor nieuwjaar indien nodig, maar ook bijvoorbeeld tijdens onweer. Te bestellen via deze link
  3. Supplementen: Het is belangrijk om een supplement te geven dat niet suf maakt, maar wel ontspannend werkt. Zelf heb ik hele goede ervaring met het geven van de volgende supplementen: Start met Phytonics strezz bij voorkeur 4-6 weken voor de jaarwisseling. Half December adviseer ik om ook Puur Nervo erbij te geven. Tijdens de laatste dagen waarop er het meeste geknald wordt, is Bach rescue remedy nog een waardevolle toevoeging. Dosering volgens de verpakking of in overleg met je dierenarts/therapeut. De supplementen zijn onder andere verkrijgbaar bij Dierenapotheek.nl – Het beste voor je dier begint hier!
  4. Vroeger werd er gezegd dat je een hond die angstig is moet negeren en niet moet belonen voor zijn angst. Tegenwoordig is dat inzicht veranderd, gelukkig. Een angstige hond negeren, zal de situatie alleen maar erger maken. Het is veel beter om je hond wel steun bij je te laten zoeken. Dat kan ook zonder ‘betuttelen’. 
  5. Zoek het niet op. Probeer in de vuurwerkperiode vooral op plekken te komen die wat rustiger zijn qua vuurwerk, maar ga liever iets verder naar een rustigere plek. 
  6. Houd je hond zoveel mogelijk aangelijnd. Een hond die in paniek raakt doordat hij vuurwerk hoort, zal proberen te vluchten. Dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Ieder jaar lees ik weer verhalen van honden die kilometers verder teruggevonden worden, of soms helemaal niet meer teruggevonden worden toen ze in paniek zijn weggerend.
  7. Oudejaarsavond: zorg dat je hond niet alleen is. Laat gordijnen, ramen en deuren gesloten. Zorg voor rustgevende muziek. Ook helpt het als je hond een veilige, geborgen plek in huis heeft, bij voorkeur bij jou in de buurt.

Laat je me via fb of insta even weten hoe het gaat met je hond tijdens de jaarwisseling?

Als je nog cadeautips zoekt voor je hond, lees dan het volgende artikel .

Ik wens jullie in ieder geval alvast een ontspannen jaarwisseling toe.

Hoe help je je hond met vuurwerkangst?
Hoe help je je hond met vuurwerkangst?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *