een mopshond met korte snuit

Gefeliciteerd mopshonden, bullen en andere honden met korte neuzen.

Misschien heb je het voorbij zien komen in de media. Er komt een fokverbod voor honden met korte neuzen. Eigenlijk is dit verbod er al sinds 2014, maar tot nu toe werd er niet op toegezien door de overheid. Dat gaat nu veranderen.

Door de keuzes die er in het verleden gemaakt zijn, zien de rassen er nu uit, zoals ze er uit zien.

Wist je dat bijvoorbeeld een mopshond er oorspronkelijk heel anders uit zag? Met een stuk langere snuit.


In de loop van de tijd heeft de mens besloten dat hondjes schattiger zijn als ze een kortere neus hebben. Daarom is er steeds geselecteerd en gefokt met de hondjes met de kortste neus.

Die korte neus vinden veel mensen er lief en aandoenlijk uitzien. Maar wat je aan de buitenkant niet altijd kunt zien, is dat deze hondjes altijd ademnood hebben. Hun schedel is niet smaller, maar wel korter geworden. Alle spieren en het gehemelte zijn niet verkort. Hierdoor hangen al deze zogenaamde ‘weke delen’ in hun luchtweg. Daarbij zijn de neusgaten erg klein. Dit zorgt ervoor dat dit type hond vaak knort. Dat is geen manier om te communiceren, maar een teken van benauwdheid. Met warm weer mogen ze zich niet teveel inspannen, want ze kunnen flauw vallen van het zuurstofgebrek.

Dierenartsen signaleren al langer de gezondheidsproblemen die er zijn. Naast de benauwdheid is het voor veel van deze kortsnuitige honden niet mogelijk op een natuurlijke manier te bevallen, omdat ze in verhouding een grote kop en een heel smal bekken hebben. Een keizersnede is dus een standaard procedure geworden. 

Waarschijnlijk weten mensen die vallen voor het uiterlijk van een mopshond, of een Bulldog (en nog een heel aantal andere rassen), helemaal niet dat deze gezondheidsproblemen er standaard bij horen bij deze rassen. 

Hoe kunnen deze honden geholpen worden?

Gelukkig wordt er naast het fokverbod nu een vernieuwd fokprogramma gemaakt, waarbij het doel is dat de mopshond en nog 20 andere rassen, over een aantal generaties weer een stuk gezonder is, en minder ademnood heeft. 

Door de bestaande rassen te gaan kruisen met andere honden die er op lijken, maar wel een langere neus hebben, gaat men nu de neuzen weer langer fokken. 

Voor de honden heel erg goed nieuws natuurlijk.

Voor fokkers en rasverenigingen misschien wel met gemengde gevoelens. Zij houden natuurlijk van hoe de honden er uit zien. Daar zijn ze ooit voor gevallen. Maar maakt liefde blind? 

Waarom zou je honden willen fokken of hebben, waarvan je weet dat deze serieuze gezondheidsproblemen heeft.

Het karakter moet uiteraard ook goed zijn en blijven. Daarom is het belangrijk om goed te selecteren welke ‘lookalikes’ in aanmerking komen voor het inkruisen in het ras.

Gelukkig is er nu meer overleg tussen overheid, fokkerij en dierenartsen.

Ik word er blij van dat er serieus aandacht is voor de gezondheid van rashonden. We zijn er nog lang niet, maar het begin is gemaakt met het invoeren van het fokverbod.  

1 reactie op “Gefeliciteerd mopshonden, bullen en andere honden met korte neuzen.”

  1. Ben echt tegen het inkruisen bij de mopshond, het ligt niet alleen aan de korte neus die ze hebben, maar de broodfokkers zijn de schuldigen, die ervoor zorgen dat mijn zo geliefde ras nu om zeep wordt geholpen
    Moet zeggen dat ze in België dan al veel verder zijn met zoeken naar oplossingen voor de problemen van de mopshond en daar sta ik voor 100% achter, bekijk hier de uitleg https://youtu.be/JIWs5LmpOL8

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *