Waarom wel standaard preventief onderhoud aan je auto laten doen, en niet aan je lijf?

APK voor je lijf, (hoe vaak) is onderhoud nodig?

Wanneer stond jij voor het laatst stil bij je eigen gezondheid? Hoe vaak ben je daar bewust mee bezig? Dagelijks? Wekelijks? Bijna nooit misschien, alleen wanneer je gezondheid hapert? Als je een verkoudheid hebt, of als je een blessure hebt opgelopen? Hoe vaak ben je bewust bezig met het onderhoud van je lichaam? 

We zijn vaak zo gewend dat ons lijf precies doet wat wij willen. Pas wanneer dat niet 100% het geval is, dan worden we belemmerd in ons dagelijks leven. We willen dan dat het ongemak dat we voelen, zo snel mogelijk verdwijnt. Zodat we weer verder kunnen in de waan van de dag. Werken, sporten, erop uit gaan en ga zo maar door. 

Bij onze auto vinden we het heel normaal dat we ieder jaar voor een APK keuring en onderhoud naar een garage gaan. Toch gaan de meeste mensen alleen naar de dokter als er iets aan de hand is. Als we, zoals in onze westerse samenleving gebruikelijk is, pas in actie komen als we al ziek zijn, dan is de weg naar 100% gezond zijn vaak veel ingewikkelder. Net als bij onze auto is het bijvullen en verversen van de olie minder ingrijpend dan een motor die drooggelopen is. Dan is er vaak onherstelbare schade aangericht.

In China doen de mensen het zo:

Ze gaan regelmatig naar een arts/acupuncturist, om te laten checken hoe gezond ze nog zijn. Vervolgens krijgen mensen bijvoorbeeld een acupunctuurbehandeling als dat nodig is. Ook adviezen over voeding, levensstijl en supplementen die het meest geschikt zijn, worden meegegeven. De focus ligt op wat je kunt doen om zo gezond mogelijk te worden/blijven. Dit gaat meer uit van preventie van ziektes en minder van symptomen bestrijden

Goed onderhoud betekent ziektepreventie

Als je minder dan 100% gezond bent, kun je actie ondernemen om te proberen je gezondheid weer zo optimaal mogelijk te krijgen. Een stukje onderhoud voor je lichaam dus.

Wat voor mensen geldt, geldt voor dieren net zo. Voorkomen is beter dan genezen. Maar hoe voorkomen we ziektes en blessures bij onze honden? 

Door regelmatig te laten onderzoeken hoe gezond je hond is, kun je serieuzere problemen voorkomen. Door de juiste onderzoeken te doen is het mogelijk om een goed beeld te krijgen van de vitaliteit van een dier en van alle systemen en organen. Wanneer een orgaan niet optimaal functioneert is er meestal nog geen verlies van functie, dat betekent dat er nog geen sprake is van ziekte. Wanneer deze situatie heel lang blijft bestaan, dan is er een groot risico dat een orgaan steeds slechter gaat functioneren en er schade ontstaat. Dan is er wel sprake van ziekte. Hoe eerder je een disbalans kan bijsturen, hoe beter. Wanneer je wacht tot er schade is veroorzaakt, dan is volledig herstel een stuk lastiger.

Wanneer ga jij naar je arts/acupuncturist om te vragen: ‘dokter, hoe gezond ben ik op dit moment?’ 

Webinar

In mijn gratis webinar deel ik 3 tips met je waarmee je je hond nog gezonder kunt krijgen. De data waarop het webinar gegeven wordt vind je in deze link.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *