4 tips om je oude hond zich weer happy te laten voelen

Wil je weten wat je kunt doen om je ‘grumpy old man/lady’ zich weer happy te laten voelen? Lees hieronder mijn 4 tips.

Merk je dat je oude hond steeds vaker achter je aan sjokt, in plaats van voor je uit rent?
Je probeer hem steeds te motiveren om een blokje verder te gaan, maar dan draait hij zich alweer om om naar huis te gaan. Dit kun je doen:

1. Maak kortere wandelingen.

Als je oude opa/oma- hond blijer wordt van een kortere wandeling, dan is dat prima. Liever 4 keer per dag 10 minuten naar buiten, dan 2 keer 20 minuten. Ga tijdens een wandeling lekker op een bankje zitten op een plek waar je je hond kan laten rondsnuffelen. Waarschijnlijk zijn er overal super interessante geurtjes van honden die er ook zijn geweest. Zo kan hij lekker genieten van het buiten zijn en allemaal indrukken opdoen, zonder dat het heel veel inspanning kost. Als je zelf heel actief bent en graag stevige wandelingen maakt, is het waarschijnlijk prettiger om een klein langzaam rondje met hond af te wisselen met een grote, pittige wandeling zonder hond.

2. Verstop kleine voertjes in huis of in de tuin.

Het is ook heel leuk om binnenshuis je hond uit te dagen. Vaak doet de neus van oude honden het nog prima! Zo worden ze uitgedaagd om hun instincten aan te spreken. Dit is minder belastend voor hun lichaam, maar ze worden er wel moe van. Dat zelf eten zoeken is best vermoeiend.

3. Maak een fijne slaapplek.

Oudere honden willen vaak meer slapen dan toen ze jong waren. Een comfortabele plek om te liggen is dan erg prettig. Over het algemeen is een zachte ondergrond het fijnst. Niet alle honden vinden een warme plek aangenaam. Weet jij of je hond liever op een koelere of warmere plek ligt? Probeer verschillende plekken in huis met verschillende ondergrond om te zien wat hij het fijnste vindt. Een dikke deken, een dun matje, of misschien een mand?

Een oudere hond zal meer slapen dan een pup. Zorg voor een goede slaapplek.
Oudere honden willen vaak meer slapen dan toen ze jong waren. Elke hond heeft zijn of haar voorkeuren qua slaapplek.

4. Doe een jaarlijkse APK.

Het is goed om te weten of je hond lichamelijke ongemakken heeft. Laat je hond minstens 1 keer per jaar bij een dierenarts/acupuncturist onderzoeken. Indien nodig kan er een plan van aanpak komen, zodat de gezondheid zo optimaal mogelijk blijft. Ouderdomskwaaltjes horen er uiteraard bij, maar hoe vitaler ze zijn, hoe beter ze zich voelen. Je kunt nog ontzettend veel betekenen voor de gezondheid van een oude hond door middel van bijvoorbeeld acupunctuur en osteopathie.

Lees het verhaal van Saartje:

Laatst zag ik Jack Russel Saartje van 16,5 jaar oud voor het eerst weer sinds 2 jaar. Ze was toch echt oud geworden en had niet zoveel zin meer in de dagelijkse wandelingen. Wanneer ze in het bos was, bleef ze gewoon staan, alsof ze wilde zeggen: ‘ Gaan we weer naar huis?’. Het liefste wilde ze de hele dag door slapen. 

Haar baasje wilde graag dat ik Saartje onderzocht en behandelde  met acupunctuur en osteopathie om te kijken of ze zich wat beter in haar vel ging voelen.

Een dag na de behandeling kreeg ik een prachtig filmpje van Saartje. Het leek wel of ze aan haar 2e jeugd was begonnen. Ze rende kwispelend over een bospad! Dat had ze al lange tijd niet gedaan. Zo leuk om te zien hoe lekker ze zich voelde. Wat ook erg opviel is dat ze meer rust had. Normaal is ze erg onrustig als haar baasje niet bij haar is. Nu leek ze rustig af te wachten tot ze weer thuis kwam. Ze is zo’n speciaal hondje, met een pittig karakter. Ze wordt ook niet voor niks zo oud.  

Ook een hond verdient een fijne oude dag.

Bovengenoemde tips geef ik graag aan baasjes van oudere honden. Het is vaak even wennen als je fanatieke kilometervreter, opeens (of geleidelijk) niet meer hetzelfde tempo aan kan. De manier waarop je dingen onderneemt met je hond zal veranderen als ze ouder worden. Zolang je hun tempo volgt is dat helemaal prima. Alles mag iets minder snel en explosief. Geniet van de momenten samen. Met deze tips weet je wat je kunt doen om je hond een fijne oude dag te laten beleven.

4 reacties op “4 tips om je oude hond zich weer happy te laten voelen”

  1. Saar gaat nog steeds als een speer! Heeft zelfs weer gezwommen met een balletje. En voor de rest doen we alles wat jij schrijft, alles aanpassen aan wat ze nog kan en leuk vindt en deze dagen vooral veel slapen op de verkoelende matten.

    1. shhwalstock

      Wat leuk om te horen Manon! Saar is een pittige tante! Wat goed dat je haar lekker verkoeling geeft met dit warme weer.

      Susanne

  2. Mijn oudje Dino doet het ook nog goed met hulp van je regelmatige apk’ tjes! Meerdere korte rondjes en hij is een happy camper!

  3. Iedereen was als de dood van de oude herder van mijn buurvrouw. Het dier deed geen vlieg kwaad. Hij vond niets zo heerlijk als met zijn een van zijn speeltjes (een rits knuffels) touwtje trek te spelen. Zo stram als hij was, als hij mij zag, kwam hij op me af met een knuffel in zijn bek en liet die voor mijn voeten vallen. En dan moest ik spelen. Dat dier keek me dan zo dankbaar aan. De buurvrouw heeft hem onlangs moeten laten inslapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *