3 tips om je hond koel te houden met warm weer

Honden en hitte: niet altijd een goede combinatie. Hier drie tips om je hond koel te houden tijdens warm zomerweer.
Het is warm dus zorg er voor dat je je hond voldoende verkoeling biedt!

Wat een zomerse temperaturen! Iedereen zoekt massaal verkoeling, al dan niet aan het water. Heerlijk BBQ’en of op een terras met een koud drankje. Maar hoe fijn vinden onze viervoeters deze hoge temperaturen? Met het warme weer is het belangrijk dat onze honden zich lekker voelen en het niet te warm krijgen. Honden kunnen warmte vaak minder goed verdragen dan wij, omdat ze niet kunnen zweten zoals wij dat doen. Ze kunnen snel oververhit raken. 

In dit artikel geef ik je 3 tips om te zorgen dat je hond het lekker heeft met warm weer. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je viervoeter overhit raakt. 

Tip 1: vermijd lopen op asfalt

Honden verliezen hun overtollige warmte door te hijgen en, in mindere mate, door hun voetzolen. Asfalt warmt snel op met warm weer. Omdat wij (meestal) op schoenen lopen, merken we niet hoe warm het asfalt kan worden. Wanneer honden met warm weer over het asfalt lopen, kunnen ze hun warmte onvoldoende kwijt. Dit geldt vooral voor het lopen naast de fiets. Sla het fietsen met warm weer liever over. Dit kan ervoor zorgen dat ze oververhit raken. Probeer op warme dagen te wandelen in de vroege ochtend of later op de avond. En op het heetst van de dag volstaat een kort, rustig rondje. 

Tip 2: niet in een geparkeerde auto achterlaten

In de auto kan de temperatuur erg snel oplopen, binnen 10 minuten kan het 50 tot 60ºC worden. Honden kunnen niet zweten, zoals wij mensen dat kunnen. Wanneer ze in een warme ruimte zijn, kunnen ze alleen door te hijgen zorgen dat ze overtollige warmte verliezen. In een warme auto loopt hun eigen temperatuur snel op, wat levensgevaarlijk kan zijn. Ook als de auto in de schaduw staat met een raampje open kan het erg warm worden. Ook al is het maar voor een paar minuutjes. Beter is het om je hond met je mee te nemen als je ergens bent, of om hem thuis te laten, waar de temperatuur waarschijnlijk veel aangenamer is. 

Tip  3: extra verkoeling

Als je hond het leuk vindt om te zwemmen is dat ook een fijne manier om verkoeling te vinden. Let er op dat het zwemwater schoon is. Bied overdag en ’s nachts voldoende vers drinkwater aan. Water is de beste koelvloeistof die er is. Honden die snel last hebben van de warmte kun je extra verkoeling bieden door het gebruiken van een koelmatje of -halsband.

In de volgende link vind je een aantal van mijn favoriete producten om je hond koel te houden:

Met bovengenoemde tips kun je ervoor zorgen dat je hond met warme dagen niet oververhit raakt, zodat jullie samen onbezorgd kunnen genieten van de mooie, zomerse dagen. 


5 reacties op “3 tips om je hond koel te houden met warm weer”

 1. Nome Nescio

  Ik mis hier een hele belangrijke don”t do this!! Nl. het laten scheren van een vacht bij de hond omdat de mens denkt dat hij/zij het dan koeler heeft. Zijn vacht biedt juist bescherming tegen overmatige lichaamshitte. Verder , een hond kan alleen maar warmte “afdrijven” door te hijgen en met zijn tong naar buiten te laten hangen. Een hond heeft geen zweetklieren zoals de mens die heeft. Laat de hond zelf bepalen als hij in een schaduwrijk plekje opzoekt. Nee hij is niet onrustig als hij/zij daar na korte tijd weer een ander uitzoekt. De plek waar deze lag, is inmiddels dus te warm geworden en zoekt dan een koelere plek op.

  1. shhwalstock

   Ook een heel belangrijk punt inderdaad. De vacht behouden is beter dan scheren. Ik ga nog meer blogs schrijven met veel meer tips. Bedankt voor de inspiratie!

 2. laten zwemmen is ook geen goed idee, er zit overal blauwalgen in het water

  ik zet ze af en toe met hun pootjes in fris water en daar houden ze wel van precies

  1. Dankjewel voor je reactie Erica. Het is inderdaad belangrijk om op de waterkwaliteit te letten van natuurwater. op de volgende website wordt bijgehouden hoe de kwaliteit van het zwemwater is. https://www.zwemwater.nl Indien er blauwalg wordt gemeld, dan is het uiteraard aan te raden je hond niet te laten zwemmen.

 3. Ik koel de honden af met water op hun buik te sproeien met de tuinslang bij gebrek aan zwemvijver. Vinden ze beiden heel prettig

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *